Μια κάμπια πολύ πεινασμένη – Μαθηματικά – Αρίθμηση.

From Monday, October 14, 2024 9:00 AM
to Friday, October 25, 2024 12:00 PM

60ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

Open in-person activity

marinakommata@yahoo.gr

Greek

Αγ Αναργύρων 4, Άνω Πόλη, 54634, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

• Ετοιμάζουμε ένα τετράγωνο πλέγμα από γραμμές 5 x 6 (κάθε τετράγωνο 15 cm x 15 cm) με κιμωλία ή μπογιά στο πάτωμα, κατά προτίμηση έξω στην αυλή του σχολείου ή σε πλαστικό/χάρτινο πλαίσιο.

• Εκτυπώνουμε όλες τις τροφές αριθμημένες για κάθε μέρα της εβδομάδας σύμφωνα με την ιστορία της πεινασμένης κάμπιας καθώς και τις μέρες της εβδομάδας και τις τοποθετούμε στο πλέγμα.

• Το παιδί προσπαθεί  να θυμηθεί τι έφαγε η κάμπια την κάθε μέρα της εβδομάδας. Ξεκινά να μετακινεί το Beebot στα τετράγωνα του πλέγματος. Πρέπει να περάσει από όλες τις κάρτες με την σωστή σειρά αρίθμησης (1,2,3 κλπ) και να μαζέψει όλες τις τροφές από το πλέγμα. Τελικός προορισμός η μέρα της εβδομάδας που η πεινασμένη κάμπια έφαγε τις τροφές που μάζεψε το παιδί.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές παραλλαγές του παιχνιδιού, ανάλογα με το επίπεδο εξοικείωσης των μαθητών ή τη χρήση Beebot:

(α) Το παιδί χρησιμοποιεί κάρτες με βέλη (εμπρός, πίσω, δεξιά, αριστερά) για να αναπαραστήσει τα βήματα που χρειάζονται για να φτάσει στο τετράγωνο τουαντίστοιχου εικονιδίου στο πλέγμα του δαπέδου και εκτελεί τη σχεδιασμένη διαδρομή.

(β) Το παιδί παρουσιάζει προφορικά τα βήματα (εμπρός, πίσω, δεξιά, αριστερά) που χρειάζονται για να φτάσει στο τετράγωνο του αντίστοιχου εικονιδίου στο πλέγμα του δαπέδου και εκτελεί τη σχεδιασμένη διαδρομή.

(γ) Το Beebot μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλέγμα δαπέδου που κινείται προς το αντίστοιχο εικονίδιο. 

    Pre-primary education
    Basic programming concepts Robotics Unplugged activities Playful coding activities

Nearby upcoming activities:

Γλώσσα των Συμβόλων: Ένα Ταξίδι στην Κρυπτογραφία
Mon, Oct 14, 2024 12:58 PM

Στόχος της δραστηριότητας είναι η κατανόηση της βασικής αρχής της κρυπτογραφίας μέσω της δημιουργίας ενός κωδικοποιημένου αλφαβήτου. Οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο ελληνικό ή αγγλικό αλφάβητο και να το κωδικοποιήσουν χρησιμοποιώντας ειδικά σύμβολα. Αφού σχεδιάσουν τον δικό τους κώδικα, θα γράψουν και θα κρυπτογραφήσουν ένα μήνυμα. Στη συνέχεια, θα ανταλλάξουν τα μηνύματά τους με άλλους συμμαθητές και θα προσπαθήσουν να τα αποκωδικοποιήσουν. Τέλος, οι μαθητές θα ανεβάσουν τα κρυπτογραφημένα μηνύματά τους σε ένα Padlet, συμμετέχοντας σε μια διαδραστική αποκρυπτογράφηση από άλλες ομάδες.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ PIXELS
Mon, Oct 14, 2024 10:14 AM

Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά χρωματίζουν τα κουτάκια τους (pixels) ανάλογα με το χρώμα και τη θέση που τους δίνεται από τον κώδικα.Προσέχουν τη θέση των  χρώματων και ανακαλύπτουν την εικόνα τους.

Coding in space for the climate chance
Mon, Oct 14, 2024 12:50 PM

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 2024 με θέμα: «Διάστημα και Κλιματική Αλλαγή», που τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της εξερεύνησης και της τεχνολογίας του διαστήματος στην κατανόηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή, θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες: 1) Σε μια επιτραπέζια ρομποτική πίστα θα τοποθετήσουμε εικόνες από διάφορα μέρη της Γης (εικόνες δασών, ωκεανών, πάγου, ατμόσφαιρας κ.λπ.). Τα παιδιά καλούνται να προγραμματίσουν το δορυφορικό ρομπότ (Beebot) να περάσει από αυτά τα σημεία για να μετρήσει και να συλλέξει δεδομένα τα οποία θα σταλούν στην Esa ( δηλαδή στο "τέλος" της ρομποτικής πίστας). 2) Τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν σε ένα φύλλο εργασίας τα κουτιά (pixel) σύμφωνα με τον αριθμητικό/χρωματικό κωδικό που δίνεται (κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε ένα χρώμα) και να αποκαλύψουν τη μυστική εικόνα (Pixel Art). As part of World Space Week 2024 with the theme: "Space and Climate Change", which emphasizes the critical role of space exploration and technology in understanding and addressing the challenges posed by climate change, the following activities will be implemented: 1) On a tabletop robotic track we will place images of different parts of the Earth (images of forests, oceans, ice, atmosphere, etc.). The children are asked to program the satellite robot (Beebot) to pass by these points to measure and collect data which will be sent to Esa (end). 2) Children are asked to draw on a worksheet the boxes (pixels) according to the numerical/colour code given (each number corresponds to a colour) and reveal the secret picture (Pixel Art).