to Friday, October 9, 2020 4:00 PM
2ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας
Open in-person activity
Greek
Κύπρου 29, 722 00, Ιεράπετρα
Είναι μια δραστηριότητα για μαθητές 4-7 χρονών. Η δραστηριότητα μπορεί να πάρει μέρος στην τάξη και χρειαζόμαστε χαρτί και μαρκαδόρους. Ξεκινάμε ρωτώντας τα παιδιά τι ξέρουν για τα ρομπότ. Τι είναι ρομπότ; Tι μπορεί να κάνει ένα ρομπότ; Γιατί το φτιάχνουμε; Τα παιδιά ζωγραφίζουν το δικό τους ρομπότ και μας λένε για ποιο λόγο χρειάζονται ένα ρομπότ. Ανεβάζουμε τις φωτογραφίες των ρομπότ σε padlet.
-
Pre-primary education
-
Robotics
Nearby upcoming activities:
Προγραμματίστε το δικό σας μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)
Ο κύριος στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές/-τριες να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας της μηχανικής μάθησης χρησιμοποιώντας εύχρηστα παραδείγματα όπου θα εκπαιδεύσουν το δικό τους μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Επίσης, να εξερευνήσουν ηθικά ζητήματα και τον τρόπο με τον οποίο η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιλύσει τα προβλήματα στον κόσμο.
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται οι ανοικτές δραστηριότητες από το code.org (AI for Oceans) https://studio.code.org/s/oceans/lessons/1/levels/1 και από τη Google https://quickdraw.withgoogle.com/
Η δραστηριότητα έχει γίνει με επιτυχία σε παιδιά Ε-ΣΤ Δημοτικού και Β ΕΠΑΛ και μπορεί να προσαρμοστεί στις ηλικίες 11-18+
Περισσότερες λεπτομέρειες στο συνημμένο σύνδεσμο ή σκανάρετε το qr-code
Οι Δημιουργοί
Μιχαηλίδη Αφροδίτη ΠΕ86-Πληροφορικής
Συλιγάρδου Φωτεινή ΠΕ86-Πληροφορικής
Πες Βρες
Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το Beebot, όπου οι παίκτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν λέξεις που ξεκινούν από συγκεκριμένο γράμμα και να προγραμματίσουν το ρομπότ να οδηγηθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη φωνολογική ενημερότητα και τον προγραμματισμό και απευθύνεται σε νήπια που τώρα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το αρχικό τους γράμμα και να προγραμματίζουν το beebot.
Η πίστα του Beebot είναι ένα επιδαπέδιο πλέγμα, το οποίο απεικονίζει αντικείμενα που ξεκινούν από τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Επίσης, περιλαμβάνονται και 24 κάρτες αποστολής.
Ο παίκτης επιλέγει μία κάρτα αποστολής, η οποία τον καλεί να αναγνωρίσει ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, ποιο ξεκινά από ένα συγκεκριμένο γράμμα. Μόλις ο παίκτης βρει το αντικείμενο, προγραμματίζει το ρομπότ να οδηγηθεί στο αντίστοιχο τετράγωνο.
Σαμποτάζ στον προγραμματισμό
Στο πλαίσιο του Code Week, το σχολείο μας, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ρόδου διοργανώνει μια διαδραστική και διασκεδαστική δραστηριότητα για τους μαθητές με θέμα την προγραμματιστική σκέψη και την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο. Η δράση μας δεν περιλαμβάνει τη χρήση υπολογιστών ή tablets, αλλά βασίζεται σε ένα ζωντανό παιχνίδι προγραμματισμού στην αυλή του σχολείου.
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, θα καθοδηγήσουν έναν συμμαθητή τους που θα λειτουργεί ως "Ρομποτάκι", πάνω σε μια μεγάλη σκακιέρα, δίνοντας του εντολές για να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο στόχο, όπως ένα σημαντικό μνημείο. Κάθε ομάδα θα πρέπει να συνδυάσει τη στρατηγική, τη συνεργασία και τη λογική για να επιτύχει τον στόχο της.
Προσθήκλη Σαμποτέρ και Αντιϊού:
Στο παιχνίδι όμως, υπάρχει και μια πρόκληση! Ένας από τους εκπαιδευτικούς θα παίζει το ρόλο του "Σαμποτέρ", προσπαθώντας να παραπλανήσουν τους μαθητές δίνοντας λάθος οδηγίες ή παρεμβαίνοντας διακριτικά στις αποφάσεις τους. Αυτός ο ρόλος αναπαριστά την απειλή των ιών ή άλλων κακόβουλων λογισμικών που συναντάμε στον ψηφιακό κόσμο.
Για να αντιμετωπίσουν τον Σαμποτέρ, θα υπάρχει ένας Αντιϊός (εκπαιδευτικός), ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει διακριτική βοήθεια στην ομάδα. Ο Αντιϊός μπορεί να τους προειδοποιήσει για πιθανές λανθασμένες κινήσεις ή να διορθώσει λάθη που έγιναν από τις ενέργειες του Σαμποτέρ. Αυτός ο ρόλος εκπαιδεύει τους μαθητές στην έννοια της ασφάλειας στον προγραμματισμό και την προστασία από απειλές στον ψηφιακό κόσμο.
Σκοπός της Δράσης:
Σκοπός της δραστηριότητας είναι να ενισχύσουμε στους μαθητές την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, τη συνεργασία και τη λήψη σωστών αποφάσεων, ενώ παράλληλα τους διδάσκουμε τις βασικές αρχές της ψηφιακής ασφάλειας και του προγραμματισμού. Το παιχνίδι γίνεται με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό για μαθητές με ειδικές μαθησιακές ικανότητες, δημιουργώντας μια διασκεδαστική, αλλά και εκπαιδευτική εμπειρία.