Put do mora

From Sunday, June 23, 2019 10:00 AM
to Tuesday, June 25, 2019 10:00 AM

Predškolska Ustanova "Naša Radost", Subotica

Other

Nasa radost, Subotica, Serbia

Ispričati deci neku izmišljenu priču čiji je cilj da motiviše decu da pomognu junacima priče na osnovu šifre koju čini niz boja. Primer motivacione priče: „U jenom gradu živela su deca koja nikada nisu videla more. Naime, more je bilo veoma blizu ali do njega nije postojao put jer ga je svake godine rušio zavidni severni vetar kome se nije svidela dečja želja za morem. Odrasli ljudi su pokušavali i pokušavali da naprave put do mora ali, sve što bi danju sagradili noću bi porušio vetar. Tako je bilo sve do dana kada je mali Ika zaplakao sedeći na klupi u parku jer je žarko želeo da vidi more i u njemu se okupa. Sažalio se severni vetar na ovog dečaka i poželeo da mu pomogne. Tako je, od svake Ikine suze koja je pala na travu nastao mali zapis - širfra koga je činio niz boja na papiru. Ika se začudio ovim zapisima i dugo nije znao šta sa njima da radi. A onda je, jednoga jutra shvatio: sagradiće kockicama puteve do mora i sva deca će tako moći da ga vide! Ika je pozvao sve svoje drugare da mu pomognu. viđa sličnosti i razlike.“  Decu na prigodan način raporediti u više grupa.  Svaka grupa dece dobija jedan zapis sa šifrom koju čini drugačiji niz boja i uputstvom da je to šifra za građenje puta.  Nakon toga pitati decu šta misle šta sada treba raditi? Kako sagraditi put? Ne davati gotove odgovore deci.  Zatim deca svake grupe grade put (od jednog do drugog kraja tepiha) ponavljajući zadatai niz ređanjem sitnih konstrukora odgovarajućih boja.  Kada se svi putevi završe, zajedno proveriti njihovu „ispravnost“ i korigovati eventualne greške.

http://www.nasaradost.edu.rs

    Pre-primary education
    Unplugged activities

Nearby upcoming activities:

Neumann 120
Mon, Oct 16, 2023 12:00 AM

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmával egy online szabadulószobás játékot készítettünk. A szabadulószoba feladatain keresztül bővebb betekintést tehetünk Neumann János életébe.

A játékhoz elengedhetetlen Neumann János önéletrajzának ismerete: https://njszt.hu/hu/page/neumann-janos-eletrajza

És itt: https://kepmas.hu/hu/neumann-janos-matematikus-informatikai-forradalom-elinditoja-neumann-elv-elso-szamitogep

Pronađi moj zadatak
Sun, Oct 8, 2023 8:00 AM

Aktivnosti su planirane u 4 radne etape. Prvu aktivnost provode svi učenici individualno, a ostale aktivnosti su organizirane za rad u četiri skupine.

1. aktivnost - preoblikovanje Morseovog koda u binarni kod, šifriranje riječi i razbijanje šifriranih riječi (individualni rad)

2. aktivnost - razbijanje šifre i sastavljanje tekstualnih zadataka prema dobivenim skrivenim pojmovima - rad u skupinama, 4 različita zadatka

3. aktivnost - preoblikovanje brojevnog izraza u binarni kod i postavljanje u microbit - rad u skupinama

4. aktivnost - svi tekstualni zadatci (4 različita zadatka) su postavljeni na Digipad.

Skupine međusobno razmjenjuju programirane microbitove, razbijaju šifru (zadatak postavljen u binarnom kodu), rješavaju zadatak, fotografiraju ga i objavljuju na Digipadu kao slikovni komentar uz odgovarajući, već objavljen tekstualni zadatak.

Osnovni koncepti programiranja
Mon, Oct 14, 2024 4:00 PM

Osnovni koncepti programiranja. Širenje digitalne pismenosti na kreativan i inspirativan način.