to Monday, November 25, 2024 7:30 PM
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΙΓΕΙΡΑΣ
Open in-person activity
Greek
Αιγείρα
Το ρολόι
(ομαδικό παιχνίδι)
Τα παιδιά «τα βγάζουν» για να δουν ποιο θα γίνει «Ρολογάς».
Στη συνέχεια στήνονται σε μια γραμμή όλα τα παιδιά απέναντι από το «Ρολογά» και ξεκινούν το καθένα με τη σειρά να τον ρωτούν …
“Τι ώρα είναι;”
Ο «ρολογάς» απαντά και ΔΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ: “Μία ώρα μπρος, ή τρεις ώρες πίσω κλπ.”.
Κάθε παιδί που ρωτάει, κάνει τόσα βήματα όσα του λέει ο «Ρολογάς» προς τα εμπρός ή προς τα πίσω… Όταν ο «ρολογάς» δει ότι τα παιδιά τον πλησιάζουν και απειλούν τη θέση του, τότε κάνει το ρολόι να πηγαίνει πίσω! (π.χ. Ρολογάς: Πέντε ώρες πίσω!) Τελικά κάποιο παιδί με μεγάλα βήματα ή λάθος υπολογισμό του «ρολογά» γίνεται εκείνο ο νέος «ρολογάς»!
ΧΩΡΟΣ
Μια μεγάλη αίθουσα ή ακόμη καλύτερα η αυλή του σχολείου
Κάτω σχηματίζουμε τη γραμμή εκίνησης και το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο ρολογάς
ΣΤΟΧΟΙ
Να έρθουν σε επαφή με unplugged δραστηριότητες προγραμματισμού μέσα από ένα παραδοσιακό παιχνίδι με τη χρήση ξεκάθαρων και σαφών εντολών κίνησης
Να εξασκηθούν στην αρίθμηση μετρώντας βήματα
Να εξασκήσουν δεξιότητες του 21ου αι όπως ευελιξία, κριτική σκέψη, λήψη αποφάσεων
Να παίξουν και να διασκεδάσουν
-
Pre-primary education
-
Playful coding activities
Nearby upcoming activities:
Σούπερ ήρωες και ηρωίδες σε δράση
Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να καθοδηγήσουν έναν χαρακτήρα, σούπερ ήρωα ή σούπερ ηρωίδα, τον οποίο θα δημιουργήσουν, να ολοκληρώσει διάφορες αποστολές που απαιτούν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού. Ο χαρακτήρας μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως ένα αγόρι, ένα κορίτσι, ένας εξωγήινος, ένα ζωάκι ή ακόμα και ένα φρούτο, και θα κινηθεί σε φυσικό, έντυπο ή ψηφιακό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας εμπόδια και γρίφους που απαιτούν λύσεις.
Τα παιδιά θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού μέσα από δραστηριότητες unplugged ή χρησιμοποιώντας οπτικά περιβάλλοντα προγραμματισμού, όπως το ScratchJr (για Α-Γ τάξεις), Scratch (για Δ-ΣΤ τάξεις) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ρομποτικά κιτ. Θα δημιουργήσουν τον χαρακτήρα τους, θα σχεδιάσουν τους κόσμους περιπέτειας, τα σενάρια και τις εντολές κίνησης, βοηθώντας τον χαρακτήρα να πλοηγηθεί σε λαβύρινθους, ζούγκλες ή ό,τι άλλο επιθυμούν. Κατά τη διάρκεια των αποστολών, τα παιδιά θα τον καθοδηγούν να συλλέγει αντικείμενα ή να αλληλεπιδρά με άλλα ψηφιακά πλάσματα. Κάθε αποστολή προσθέτει και ένα επίπεδο πρόκλησης, αναπτύσσοντας έτσι την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και την αλγοριθμική σκέψη.
Στο τέλος, οι μαθητές/τριες θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, εξηγώντας πώς ο κώδικας που έγραψαν βοήθησε τον χαρακτήρα να ολοκληρώσει την αποστολή του. Μέσα από αυτή την ευχάριστη και εκπαιδευτική διαδικασία, οι μαθητές/τριες αποκτούν αυτοπεποίθηση στον προγραμματισμό και γίνονται οι «μικροί ήρωες και ηρωίδες του κώδικα».
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ
Τα παιδιά επιλέγουν από 3 κρυφές κάρτες που εικονίζουν μια κωδικοποιημένη ερώτηση για τον εαυτό τους. Στη συνέχεια με βελάκια σχηματίζουν στην πίστα της beebot τη διαδρομή για να βρουν την κάρτα που επέλεξαν. Έπειτα προγραμματίζουν την beebot, για να φτάσει στην κάρτα. Όταν η beebot φτάσει στην κάρτα πρέπει να την αποκωδικοποιήσουν και να μιλήσουν για αυτό στο οποίο αναφέρεται η κάρτα που επέλεξαν.