Programujeme s Minecraftem

From Monday, October 14, 2024 11:17 AM
to Friday, October 25, 2024 11:17 AM

ZŠ a MŠ Neslovice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace

Open in-person activity

Czech

Hlavní 71, 664 91, Neslovice, Brno-venkov, Jihomoravský kraj, CZE

V rámci výuky informatiky i odpoledních aktivit ve školní družině zorganizujeme programovací blok s Minecraftem. Zůčastní se žáci 2. - 5. ročníku základní školy.

    Primary school
    Basic programming concepts

Nearby upcoming activities:

Kódování bitmapového obrázku
Thu, Oct 17, 2024 8:45 PM

V úvodu hodiny žákům připomeneme, co je to kódování a jaké kódy budeme dnes používat. Celkem bude použito celkem 8 kódů. Ukážeme si, jak takové kódování funguje v rastrovém obrázku.

Žáci pracují s rastrovou mřížkou, do které namalují svůj vlastní obrázek. Dále napíší kód, který zabezpečí konstrukci obrázku. Kód se musí skládat pouze z domluvených grafických instrukcí (např. S - start, K- konec, šipka vpravo- jdi o 1 pole vpravo, O - opakuj, V- vybarvi atd.)

V další hodině kód ostřihnou a předají ho spolužákovi, který zkusí nakreslit obrázek podle instrukcí do nové rastrové mřížky. Vytvořené obrázky si vzájemně porovnají a vyhodnotí si, jestli jsou stejné. 

V případě, že stejné nebudou, zkusí najít, kde je v kódu nebo v interpretaci chyba.

Důležité je žákům říci, že start (S) je vždy v levém horním rohu a že mají psát kód efektivně a využít opakování (cyklu, který je označen O a číselným indexem, který značí, kolikrát se má akce opakovat, např. O3).

Codeweek - programování napříč předměty
Mon, Oct 14, 2024 8:16 AM

V rámci akce Codeweek, celá škola programuje celých 14 dní napříč všemi předměty. Každý vyučující ve svém předmětu zahrne nějakou aktivitu spojenou s informatikou, programování nebo rozvíjením dogitální gramotnosti, jak na prvním tak druhém stupni základní školy. 

Nádražka programuje...To chceš!
Mon, Oct 14, 2024 8:52 PM

V rámci CodeWeeku se každá třída zúčastní nejrůznějších aktivit zaměřených na propagaci programování a rozvoj digitální gramotnosti. 

Vyvrcholením CodeWeeku na naší škole bude Halloweenská únikovka vytvořená členy školního parlamentu. Únikovky se zúčastní všechny třídy školy.