Kodiranje na papiru

From Monday, October 14, 2024 8:12 PM
to Friday, October 25, 2024 8:12 PM

Osnovna škola Banija

Open in-person activity

branka.turkalj@skole.hr

Croatian

Hrvatska

Radionica je namjenjena učenicima prvih i drugih razreda osnovne škole.

Na ovoj radionici učenici razvijaju logičko i analitičko razmišljanje kroz rješavanje labirinta i bojanjem po zadanom predlošku.

Učenici će se poznati će s pojmom algoritma tražeći put iz labirinta. Na ispisanim predlošcima učenicima će biti zadani labirinti kroz koje će strelicama voditi svoje likove do zadanog cilja. Svaki algoritam zapisat će kao niz strelica.

Nakon kodiranja izlaza iz labirinta učenici će bojanjem piksela na papiru otkriti tajni lik.

 

Završna aktivnost je crtanje robota pri čemu su učenicima zadani razni dijelovi robota podijeljeni po brojevima i učenici bacanjem kocke određuju kakvo će robot imati tijelo, zatim glavu, ruke i noge. Učenici na kraju uspoređuju nastale crteže i donose zaključke zašto svatko je svaki crtež jedinstven.

    Primary school
    Basic programming concepts

Nearby upcoming activities:

Ozobot
Mon, Oct 14, 2024 8:15 PM

Programiranje Ozobot Bit+ mini robota namjenjeno je učenicima osnovnoškolskog uzrasta. S Ozobotom će učenici otkriti svijet robotike.

Učenici će kodirati Ozobot Bit+ koristeći markere u boji. Ozobot Bit+ pratit će linije u različitim bojama, reagirati na boje, mijenjati brzine i donositi odluke. 

 

Nakon kodiranja zadanih predložaka, učenici će sami crtati stazu po kojoj se Ozobot kreće, te isprobavati kodove po svom izboru. 

Binarna narukvica
Mon, Oct 14, 2024 8:16 PM

Radionica je namjenjena učenicima petih razreda osnovne škole.

 

Na radionici će učenici izrađivati narukvice i privjeske za ključeve koristeći perlice u raznim bojama. Za izradu narukvica i privjesaka za ključeve koristit će perlice u dvije boje pri čemu će jedna boja označavati nulu, a druga boja jednicu u binarnom brojevnom sustavu. Nizajući perle prema dobivenim kodovima učenici će na narukvicama i privjescima "ispisivati" inicijale svog imena.

Micro:bit
Mon, Oct 14, 2024 8:17 PM

Radionica je namjenjena učenicima šestih razreda osnovne škole.

Učenici će na radionici upoznati micro:bit te napraviti prve korake u programiranju. Koristit će Microsoftov uređivač MakeCode. 

Tijekom radionice učenici će nasmijali micro:bit, pa ga malo rastužiti. Nakon toga učenici će proizvoljno odabrali lik koji žele na micro:bitu, te ispisali svoja imena ili poruke po izboru. Učenici će na micro:bitu isprogramirati trepereće lampice sa likom koji odaberu.

 

Učenici će na micro:bitu programirati simulaciju kocke, brojač koraka te poznatu igru kamen-škare-papir.