to Saturday, November 30, 2024 11:30 AM
3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ
Open in-person activity
Greek
Χαλάστρα
Τα παιδιά θα διαβάσουν τις περιπέτειες δύο εξωγήινων που επισκέπτονται τον πλανήτη μας και αφού ταξιδέψουν στην ιστορία που γράφτηκε για την αειφορία και την προστασία της Γης θα κληθούν να σπάσουν τον κώδικα για να διαβάσουν τι μηνυμα στέλνουν σε όλους εμάς τους γήινους αυτοί οι περίεργοι τύποι. Πρόκειται για δραστηριότητα αποκρυπτογράφησης όπου τα παιδιά καλούνται να χειριστούν δεδομένα και περιλαμβάνει τρία επίπεδα δυσκολίας. Για αρχάριους, μεσαίας δυσκολίας και προχωρημένους.
-
Pre-primary education
Primary school
-
Data manipulation and visualisation
Unplugged activities
Nearby upcoming activities:
First step into the system
Our students will do coding activities with pixel art.
Σαμποτάζ στον προγραμματισμό
Στο πλαίσιο του Code Week, το σχολείο μας, 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια διαδραστική και διασκεδαστική δραστηριότητα για τους μαθητές με θέμα την προγραμματιστική σκέψη και την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο. Η δράση μας δεν περιλαμβάνει τη χρήση υπολογιστών ή tablets, αλλά βασίζεται σε ένα ζωντανό παιχνίδι προγραμματισμού στην αυλή του σχολείου.
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, θα καθοδηγήσουν έναν συμμαθητή τους που θα λειτουργεί ως "Ρομποτάκι", πάνω σε μια μεγάλη σκακιέρα, δίνοντάς του εντολές για να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο στόχο, όπως ένα σημαντικό μνημείο. Κάθε ομάδα θα πρέπει να συνδυάσει τη στρατηγική, τη συνεργασία και τη λογική για να επιτύχει τον στόχο της.
Προσθήκη Σαμποτέρ και Αντιϊού:
Στο παιχνίδι, όμως, υπάρχει και μια πρόκληση! Ένας από τους εκπαιδευτικούς θα παίζει το ρόλο του "Σαμποτέρ", προσπαθώντας να παραπλανήσουν τους μαθητές δίνοντας λάθος οδηγίες ή παρεμβαίνοντας διακριτικά στις αποφάσεις τους. Αυτός ο ρόλος αναπαριστά την απειλή ιών ή άλλων κακόβουλων λογισμικών που συναντάμε στον ψηφιακό κόσμο.
Για να αντιμετωπίσουν τον Σαμποτέρ, θα υπάρχει ένας "Αντιϊός" (εκπαιδευτικός), ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει διακριτική βοήθεια στην ομάδα. Ο Αντιϊός μπορεί να τους προειδοποιήσει για πιθανές λανθασμένες κινήσεις ή να διορθώσει λάθη που έγιναν από τις ενέργειες του Σαμποτέρ. Αυτός ο ρόλος εκπαιδεύει τους μαθητές στην έννοια της ασφάλειας στον προγραμματισμό και την προστασία από απειλές στον ψηφιακό κόσμο.
Σκοπός της Δράσης:
Σκοπός της δραστηριότητας είναι να ενισχύσουμε στους μαθητές την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, τη συνεργασία και τη λήψη σωστών αποφάσεων, ενώ παράλληλα τους διδάσκουμε τις βασικές αρχές της ψηφιακής ασφάλειας και του προγραμματισμού. Το παιχνίδι γίνεται με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό, κατάλληλο για μαθητές με ειδικές μαθησιακές ικανότητες , δημιουργώντας μια διασκεδαστική, αλλά και εκπαιδευτική εμπειρία.
Προγραμματίζω τους δικούς μου αυτοματισμούς και ρομπότ
Στη δράση αυτή θα συμμετάσχουν σταδιακά και κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους, όλα τα τμήματα των τάξεων Β, Γ, Δ, Ε και ΣΤ του σχολείου. Οι δραστηριότητες για κάθε τάξη θα είναι διαφοροποιημένες ως προς το υλικό και λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί και φυσικά ως προς τους εκπαιδευτικούς στόχους.
Στις μικρές τάξεις (Β-Γ) θα γίνει χρήση του FOSSBOT και οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν τις κατάλληλες εντολε΄ς στο ρομπότ, ώστε αυτό να ολοκληρώσει ένα καθήκον.
Στις μεγαλύτερες τάξεις (Δ, Ε και ΣΤ) θα γίνει χρήση της πλατφόρμας Microbit που διαθέτει το σχολείο, καθώς και των πακέτων ρομποτικής R2. R3 ΚΑΙ S3 με μικροελεγκτές βασιζμένους στην γνωστή πλατφόρμα Arduino. Ειδικά για τα τμήματα της ΣΤ τάξης στόχος έιναι η συμμετοχή σε κάποια εκδήλωση (φεστιβάλ ή συνέδριο).