Μια βόλτα στη γειτονιά μου , ένα άλμα στον κόσμο!

From Monday, October 11, 2021 8:30 AM
to Friday, October 15, 2021 1:00 PM

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΪΚΑΛΙΟΥ_ Α/ΘΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Open in-person activity

dmarinatou@gmail.com

Greek

Χαϊκάλι

Τα παιδιά μαθαίνουν την γειτονιά τους, μέσα από unplugged δραστηριότητες προσανατολισμού. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν  το χωριό τους σε πλέγμα-μακέτα με τα κυριότερα σημεία και κτήρια της περιοχής τους (σχολείο, πολιτιστικό κέντρο, ελαιοτριβείο, οινοποιείο, αμπελώνες).

Σε ομάδες 3 παιδιών θα δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο πλέγμα με υλικά της επιλογής τους, στο οποίο θα απεικονίσουν την περιοχή τους.  Τα παιδιά μαθαίνουν την γειτονιά τους, μέσα από unplugged δραστηριότητες προσανατολισμού και τη χρήση καρτών προσανατολισμού. Εντοπίζουν και περιγράφουν θέσεις, διευθύνσεις και διαδρομές στο πλέγμα/μακέτα προς διαφορετικά σημεία αναφοράς (αξιοθέατα) με τη χρήση απλών χωρικών εννοιών και παίζουν παιχνίδια κατεύθυνσης στο χώρο χρησιμοποιώντας το σώμα τους ως σημείο αναφοράς για την κατανόηση των εννοιών μπροστά-πίσω, δεξιά-αριστερά. Συγκεκριμένα, θα εμπλακούν στην εύρεση των κατάλληλων (πιο σύντομων και ακίνδυνων) διαδρομών ως προς τα αξιοθέατα της περιοχής, χρησιμοποιώντας το ίδιο τους το σώμα. Κάθε φορά η αφετηρία θα αλλάζει, ώστε να διαφοροποιείται η διαδρομή προς το ίδιο αξιοθέατο και ο βαθμός δυσκολίας της.    Τα παιδιά  θα γίνουν προγραμματιστές και ρομπότ ανθρώπινα, προκειμένου να κατανοήσουν τον κώδικα με το ίδιο τους το σώμα. Στη συνέχεια τα παιδιά της κάθε ομάδας ακολουθούν τις οδηγίες προγραμματισμού (μέσα από κάρτες)  που τους δίνονται από την άλλη ομάδα, προκειμένου να οδηγηθούν σε ένα σημείο /αξιοθέατο που υπάρχει στο πλέγμα /μακέτα. Ακολούθως,  παρουσιάζει το αξιοθέατο της της περιοχής, στο οποίο θα οδηγηθεί.  Στο τέλος οργανώνουμε ένα Κυνήγι θησαυρού , στο οποίο τα παιδιά απαιτείται να αξιοποιήσουν  τις δεξιότητες προγραμματισμού και κωδικοποίησης με τις οποίες ενεπλάκησαν στην προηγούμενη φάση της δραστηριότητας.

Μέσω αυτής της δραστηριότητας, οι μαθητές δημιουργούν τον πρώτο τους αλγόριθμο. Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να φέρει τους μαθητές σε μια δημιουργική επαφή με τις βασικές έννοιες της κωδικοποίησης και προγραμματισμού, ενώ παράλληλα  τα βοηθά να αναπτύξουν την ικανότητά τους να συνεργάζονται.

Βασικός στόχος μας είναι, μέσω αυτής της δραστηριότητας  να εισάγουμε τα νήπια στη δημιουργία αλγοριθμικών ακολουθιών στην καθημερινή πρακτική τους. Επιπλέον, επιδιώκεται:

Ø  να προωθηθεί και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της  υπολογιστικής σκέψης των νηπίων ως προς την επίλυση προβλημάτων.

Ø η επαφή με θέματα  της τοπικής/πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ø  η ανάπτυξη  ικανοτήτων συνεργασίας

 

    Pre-primary education
    Basic programming concepts Unplugged activities Playful coding activities Game design

Nearby upcoming activities:

EARTH DAY CODING
Mon, Apr 22, 2024 12:00 AM

Coloring by number....!

Preschoolers will "solve" sheets with color codes symbolizing the planet Earth and pleasant ways to care for and love it through specific actions of greening and recycling, reduction, reuse (the three R's)...

Earth day Coding
Mon, Apr 22, 2024 9:00 AM

Coloring by number

Earth day Coding
Mon, Apr 22, 2024 9:00 AM

Coloring by number...!